Z cyklu zabawy kulinarne – grill z arbuza. Zabawny deser, sałatka, zdrowa przekąska na lato. Radość sprawia i jedzenie, i przygotowanie. Zwłaszcza młodsza część rodzinki była zachwycona pomysłem. Czasza grilla to arbuz, nóżki – seler naciowy, węgiel – jeżyny (można dodać kilka malin, wtedy węgiel będzie się żarzył), szaszłyki – to owoce.
Przepis z TEJ strony.
Składniki:
- arbuz
- 3 łodyżki selera naciowego
- jeżyny (węgiel)
- różne owoce na szaszłyki
- patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Selery włożyć do zimnej wody i odstawić na noc do lodówki. Odkroić 1/3 arbuza. Obie części wydrążyć. Za pomocą patyczków przymocować łodygi selera do większej części arbuza, w ten sposób by powstał trójnóg (wzmocniliśmy dodatkowo konstrukcję patyczkami do szaszłyków). Na dno grilla położyć jeżyny (+ ew. maliny), przymocować patyczki – ruszt. Przygotować szaszłyki owocowe. Na “ruszcie” położyć szaszłyki.
Miłej zabawy :).
Znajdź mnie na fb.
Grill dodaję do akcji “Jeżyny”.
Inne zabawy kulinarne: