Lubicie kaczkę? Ja bardzo. W moim rodzinnym domu, pojawiała się na stole bardzo często. W postaci czerniny (i tej formy nie cierpię) lub kaczki pieczonej w majeranku z jabłkami (i tą uwielbiam). Kaczkę z wiśniami piekę od wielu lat, ale tym razem, ze względu na sposób przygotowania, skorzystałam z przepisu pana Okrasy. Mięso tak upieczone jest delikatne, słono-słodkie, z korzenno-orientalną nutą. Całość cudownie uzupełniają buraczki. Pan Okrasa do dania przyrządził dodatkowo gruszki z rozmarynem. Tą część pominęłam.
Składniki:
- 2 piersi kaczki lub gęsi
- 1/4 słoika wiśni z kompotu
- 125 ml czerwonego wina (wytrawne)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 gałązka rozmarynu
- 40 g zimnego masła
- 1 g ziaren kolendry
- 2 goździki
- szczypta przyprawy do piernika
Miód, wiśnie z kompotu oraz ocet balsamiczny zastąpiłam 2 słoiczkami wiśni w occie (co jest nawiązaniem do mojego bazowego przepisu).
Buraczki:
- 4 ugotowane buraki
- 4 goździki
- skórka otarta z cytryny
- 30 ml octu balsamicznego
- 4 łyżki wiśni z kompotu
- 3 łyżki miodu
- 3 gałązki rozmarynu
- szczypta przyprawy do piernika
Tu także wiśnie z kompotu, ocet balsamiczny i miód zastąpiłam słoiczkiem wiśni w occie.
Wykonanie – mięso:
Kolendrę, przyprawę do piernika i goździki rozetrzeć w moździerzu. Wsypać do naczynia, w którym będziemy marynować mięso.
Skórę piersi kaczki naciąć skośnie. Pierś posmarować marynatą tylko od strony mięsa. Przykryć i pozostawić w lodówce na 24 godziny.
Na zimnej patelnie ułożyć mięso kaczki (skórą na dół) i piec kilka minut, by jak najwięcej tłuszczu wytopiło się. Zlać tłuszcz i upiec drugą stronę mięsa. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Na patelnię, na której smażyło się mięso, wlać wiśnie w occie z zalewą (lub kompot z owocami, miód i ocet balsamiczny), dodać gałązkę rozmarynu, czerwone wino. Całość zagotować.
Tak przygotowanym wywarem zalać mięso i skropić niewielką ilością tłuszczu wytopionego z kaczki.
Naczynie przykryć i piec 1-1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (z termoobiegiem). Piekłam krócej.
Wyjąć kaczkę. Sos z pieczenia kaczki zmiksować (bez gałązek rozmarynu). Ten etap pominęłam, ponieważ moje wiśnie mają pestki. Zredukować. Na koniec dodać zimne masło, wymieszać i podgrzać.
Wykonanie – buraki:
Na rozgrzaną patelnię wlać miód i poczekać aż się zacznie karmelizować. Dodać goździki, skórkę, wiśnie, ocet, gałązki rozmarynu. Dodać pokrojone buraki, chwilę całość gotować. Następnie zredukować sos. Dodać przyprawę do piernika.
Znajdź mnie na fb.
Inne świąteczne dania słono-słodkie: