Babka marmurkowa siostry Anastazji

W ramach propozycji wielkanocnych – babka marmurkowa. Bardzo puszysta, waniliowa z akcentem czekoladowym. Jaka jest jeszcze? – smaczna, delikatna i na olbrzymią foremkę. Moja była za mała i z tej porcji upiekłam babkę w foremce karbowanej i małej prostokątnej. Przygotowanie jej zajmuje niewiele czasu, ale za to znika błyskawiczne. Przypomina trochę metrowiec, tyle  że bez kremu.

Przepis z książki “103 ciasta siostry Anastazji” (z moimi zmianami).

babka marmurkowa siostry Anastazji_babka biszkoptowa_babka z olejem_Wielkanoc

Składniki (w temperaturze pokojowej):

  • 8 jajek
  • 30 dag mąki
  • 35 dag cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • szczypta soli
  • puder do oprószenia ciasta (ew. lukier, polewa czekoladowa), inne ozdoby

Wykonanie:

Foremkę posmarować masłem i posypać tartą bułką.

Włączyć piekarnik na 180 °C.

Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli. Dodać cukier i dalej ubijać, aż w masie nie będzie grudek cukru (najlepiej sprawdzić to biorąc odrobinę między dwa palce, jeśli grudki są niewyczuwalne – gotowe). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodać żółtka, dalej olej, mąkę z proszkiem, ekstrakt waniliowy. Mieszać do połączenia składników. 1/3 masy odłożyć i dosypać do  niej kakao, lekko wymieszać.

Do formy babkowej wlać jasne ciasto, a na nie ciemne. Można lekko wymieszać widelcem. Wstawić do piekarnika i piec 40-50 minut (do suchego patyczka).

Ostudzić na kratce. Po ostudzeniu ozdobić.

Znajdź mnie na fb.

babka marmurkowa siostry Anastazji_babka biszkoptowa_babka z olejem_Wielkanoc

 

babka marmurkowa siostry Anastazji_babka biszkoptowa_babka z olejem_Wielkanoc

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.