Piersi kurczaka nadziewana żurawiną i mozzarellą to danie szybkie, smaczne, efektowne i raczej niskokaloryczne. Mięso w ten sposób przygotowane jest soczyste, cudnie łączy smak słodko-słony. Przygotowane przez przypadek, po prostu akurat tego dnia nie było w sklepie piersi indyka. Można podać do niego sos, ryż lub puree i sałatkę (u nas rzodkiewkowa).
Składniki:
- 4 pojedyncze piersi kurczaka
- 125 g mozzarelli
- garść – dwie suszonej żurawiny
- sól, pieprz
- łyżka masła
Wykonanie:
Mięso umyć, osolić, natrzeć pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na 1-2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 200 °C.
Wyjąć wzdłuż każdej piersi zrobić wgłębienie i napełnić go serem i opłukanymi i osuszonymi żurawinami. Spiąć rozcięcie wykałaczkami.
Przygotowane mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzch położyć kawałki masła. Przykryć. Piec 30-40 minut.
Znajdź mnie na fb.
Inne mięsa na Wielkanoc: