Wiosenna zupa z rzeżuchy

Wiosenna, zielona, kremowa, ciut ostra zupa z rzeżuchy. Wspaniała odmiana po świątecznym obżarstwie. Lekka, pozwala wykorzystać zasoby wielkanocnej rzeżuchy. Po maśle rzeżuchowym, najlepsze danie z tej wiosennej rośliny.

Przepis z “Dorota Smakuje”.

Wiosenna zupa z rzeżuchy_zupa krem_danie wegetariańskie_lekka kuchnia

Składniki:

  • 1,5 l wywaru warzywnego (lub mięsno-warzywnego)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 duże garście rzeżuchy
  • sól, pieprz
  • gęsty jogurt
  • ew. grzanki czosnkowe, groszek ptysiowy

Wykonanie:

W wywarze ugotować ziemniaki. Całość zmiksować, doprawić. Wyłączyć ogień, dodać rzeżuchę i ponownie zmiksować.

Podawać z kleksem jogurtu i grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Znajdź mnie na fb.

Wiosenna zupa z rzeżuchy_zupa krem_danie wegetariańskie_lekka kuchnia

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.