Kilka dni temu zamieściłam przepis na marmoladę z pigwy. Kwaśna pigwa cudownie komponuje się z ciastem drożdżowym. Chałka w jesiennym wydaniu – nadziewana pigwą, jest przesmaczna, zwłaszcza lekko przestudzona. Z kubkiem gorącego mleka na podwieczorek, kolację, weekendowe śniadanie, nie ma nic lepszego.
Z dodatku do “Twojego Stylu” – “Ciastka i Ciasteczka”.
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 ml letniego mleka
- 4 dag drożdży
- 50 g cukru
- 50 g masła
- sól
- 1 duże jajko
Dodatkowo:
- 40 dag marmolady z pigwy
- żółtko roztrzepane z łyżką mleka
- cukier brązowy do posypania chałki
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Masło rozpuścić i ostudzić, tak by było letnie.
Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, dodać łyżkę mąki i tyle mleka, by otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (do wzburzenia).
Do drożdżowego rozczynu dodać mąkę, cukier, jajko, mleko, szczyptę soli. Całość wyrobić na gładkie i lśniące ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać letnie masło. Zostawić w cieple, przykryte ściereczką na godzinę.
Ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą rozwałkować na prostokąt. Rozsmarować marmoladę z pigwy na 4 kawałkach ciasta, pozostawiając wolne brzegi. Wszystkie części zawinąć w rolady (wzdłuż dłuższego boku) i zacisnąć brzegi. Powstał w ten sposób wałki, położyć obok siebie. Połączyć ze sobą zaciskając górne części. Od tego momentu rozpocząć zawijanie chałki. I tu problem. Jak opisać zaplatanie chałki? Opisy zaplatania z numerowaniem rolad , nie przemawiają do mnie. Czyli? Może w ten sposób? Skrajny, lewy wałek przełożyć przez dwa obok. Tak samo postąpić ze skrajnie prawym – przełożyć przez dwa obok. Następnie dwa środkowe wałki skrzyżować ze sobą. Cykl powtarzać. Na koniec wszystkie części zacisnąć i końcówkę podłożyć pod spód.
Zaplecioną chałkę zostawić do napuszenia na 20-30 minut.
Posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 30 minut. Po 15-20 minutach można przykryć folią aluminiową, by chałka nie przypaliła się.
Wyjąć z piekarnika, przestudzić. Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne jesienne wypieki drożdżowe: