Puszyste naleśnik z musem dyniowo-kokosowym. Pyszne danie na słodki obiad lub podwieczorek. Mus dyniowo-kokosowy można zastąpić musem dyniowo-jabłkowym, dyniowo-pomarańczowym lub innym, niekoniecznie z dodatkiem dyni, ale w sezonie jesiennym, gdy dynie są najlepsze, najtańsze i gdy jest ich taki wybór, najlepiej wypróbować to połączenie.
Składniki na naleśniki (z TEGO przepisu):
- 375 g mąki
- 5 jaj
- 5 łyżek cukru
- 1,5 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody (gazowanej)
- sól
- olej do smażenia
Składniki musu (z TEGO przepisu):
- 1 kg puree dyniowego*
- 1-1,5 szklanki brązowego cukru
- 2 filiżanki soku pomarańczowego
- 2 filiżanki kremu kokosowego
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżki rumu
Wykonanie musu:
Dynię, cukier, krem kokosowy, sok włożyć do garnka i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pod koniec gotowania dodać wiórki kokosowe i rum.
*puree dyniowe przygotowuję dwojako:
1. Obieram dynię, wyjmuje nasiona, kroję miąższ w kostkę, wkładam do garnka i gotuję z niewielką ilością wody do miękkości. Wodę odparowuję, a ugotowaną dynię miksuję.
2.Dynię dzielę na części wyjmuję nasiona i piekę w piekarniku w 180 °C ok. 30-40 minut. Po upieczeniu oddzielam miąższ od skórki i miksuję.
Wykonanie naleśników:
Mąkę, wodę, mleko, sól – wymieszać. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Połączyć z masą mączną. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z mieszanką mączno-jajeczną.
Na rozgrzanej patelni smażyć grube naleśniki. Smarować musem i zwijać w rulony.
Danie gotowe. Smacznego :).
Porcja na 12 grubych i bogato nadzianych naleśników.
Znajdź mnie na fb.
Inne naleśniki i placuszki: