Kluski śląskie z dynią

Na jesienne dni, kluski śląskie w nowej odsłonie – z dynią.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

Składniki:

  • ziemniaki
  • puree z dyni
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Wykonanie:

Przygotować puree z dyni. Pokrojoną dynię, bez pestek, ale ze skórką, upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, przez 35-40 minut. Wystudzić. Oddzielić od skórki i zmiksować.

Przygotować ziemniaki. Ugotowane ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zemleć.

Zimne ziemniaki i zimną dynie w proporcjach – dwie części ziemniaków, jedna część dyni – połączyć. Masę przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię, podzielić na 4 równe części i jedną odłożyć. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, tak by wypełniła całą pustą przestrzeń. Wyrobić, dodając odłożoną część. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrobić na środku wgłębienie (najlepiej palcem).

Gotować partami (! to ważne, inaczej będzie breja) w osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia, gotować kilka minut. Wyjmować łyżką cedzakową, osączać.

* ziemniaki i dynię najlepiej przygotować dzień wcześniej

Znajdź mnie na fb.

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

kluski śląskie z dynią_dania mączne_dynia na słono

akcja_festiwal dyni 2014Inne dyniowe przysmaki:

keks z dyni_ciasto ucierane_ciasto korzenne_warzywa w słodyczach_ciasto z bakaliam  drożdżówka dyniowo-pomarańczowa z glazurą dyniową_ciasto drożdżowe  mus dyniowo-jabłkowy z korzenną nutą_słodkie przetwory  placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności_racuchy_jesienna sałatka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *