Wafelki lubimy pod każdą postacią. Na blogu są już wafle: czarno-białe, z preparowanym ryżem, kokosowo-kajmakowe, kajmakowo-sezamowe, białe, specjał w waflu, a nawet rolada w waflu. Dziś wersja szybka i bardzo prosta, taka poświąteczna. W ten sposób przygotowane wafelki, będą świetną przegryzką na pikniku, w drodze, na dziecięcym przyjęciu.
Składniki:
- 4 duże prostokątne wafle
- pół szklanki mleka
- 25 dag masła
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki ciemnego kakao (u mnie DecoMorreno)
- cukier waniliowy
- 2 szklanki zwykłego mleka w proszku (u mnie Łaciate)
- ew. rum lub olejek rumowy
Wykonanie:
Mleko (zwykłe), cukier, masło, kakao, cukier waniliowy zagotować mieszając. Masę lekko przestudzić, dodać mleko w proszku. Podzielić masę na cztery części i posmarować, układając jeden na drugim, wafle. Przycisnąć deseczką i pozostawić do zastygnięcia (najlepiej na 12 godzin). Pokroić ostrym nożem w romby, kwadraty lub prostokąty.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wafelki: