Małpi chleb to nic innego jak delikatne miniaturowe bułeczki sklejone posypką cynamonową i masłem. Najlepszy na ciepło, ale zimny też jest fantastyczny. Jego największą zaletą (oprócz zniewalającego smaku ;)) jest to, że zamiast kroić odrywa się zgrabne bułeczki. Właśnie dlatego małpi chleb jest wprost wymarzony na piknik!
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Cynamonowa otoczka:
- 100 g rozpuszczonego masła
- 100 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem, solą i drożdżami. Letnie mleko wymieszać z masłem. Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie dobrze lśniące i gładkie. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. godziny).
Masło na otoczkę rozpuścić. Cynamon wymieszać z cukrem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę moczyć w maśle i otaczać cukrze wymieszanym z cynamonem. Kulki układać w foremce. Tak przygotowane ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na 25 minut.
Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175-180 °C. Piec ok. 35 minut (lub dłużej do suchego patyczka).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne wypieki na piknik: