Sałatka z serii “niepozorne danie”. Na pierwszy rzut oka zwykła, bez fajerwerków, ale nie dajmy się zwieść! Wystarczy spróbować jeden kęs i zmieniamy zdanie. Śledź, ziemniaki, fasola, ogórek, cebula to świetna kompozycja smakowa.
Moja propozycja na wigilijny stół i nie tylko :).
Składniki:
- 1 tacka śledzi (4-5 filetów)
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2-3 ziemniaki
- 3-4 ogórki kiszone
- 1 mała cebulka
- odrobina szczypiorku
- 1-2 łyżki majonezu
- ew. sól, pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Śledzie pokroić w paski.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Ogórki również pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.
Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez, wymieszać, doprawić.
Wierzch posypać szczypiorkiem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.