Napoleonki

Lekki krem budyniowy i kruche (!) ciasto zamiast francuskiego, oto moje napoleonki ze starego zeszytu Mamy.

Kolejny przepis na bożonarodzeniowe ciasto.

napoleonki_ciasto z kremem_kruche ciasto z kremem budyniowym

Składniki ciasta:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 350 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • szczypta soli

Składniki kremu:

  • 6 jaj
  • 12 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 l mleka

Oprócz:

  • puder do oprószenia ciasta

Wykonanie:

Ciasto:

Masło i mąkę posiekać na proszek, dodać żółtka, puder, szczyptę soli. Całość szybko zagnieść. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Foremkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować na dwa placki. Placki upiec (osobno) na jasny, słomkowy kolor w piekarniku rozgrzanym do 220 °C.

Krem:

Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę, dodać mąki, szklankę zimnego mleka – wymieszać. Dodać powoli, mieszając, pozostałe, gorące mleko. Przelać całość do garnka, postawić na wolnym ogniu i podgrzewać, nie gotując (! – to ważne, inaczej masa się zwarzy). Ogrzewać do zgęstnienia, cały czas mieszając (!). Krem nie jest twardy i skalisty, nie jest to gęsty budyń i tak ma być.

Wykończenie:

Gorącym kremem przełożyć placki. Zostawić na kilka godzin, a najlepiej na noc, by ciasto zmiękło.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Kroić ostrym nożem z ząbkami.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inne przepisy na ciasta na Boże Narodzenie:

ciasto czeskie, czyli miodowa krajanka_miodownik_ciasto z kremem_Boże Narodzenie  marlenka_ciasto z kremem_ciasto czeskie_ciasto z miodem  torcik after eight_torcik czekoadowo-miętowy_torcik czekoladowy z musem z białej czekolady_torcik bezglutenowy  kremowy czekoladowy sernik_sernik na zimno_ciasto czekoladowe_ciasto z owocami_ciasto bez pieczenia

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.