Pora na piknik, wycieczki, grille. A na takie wypady najlepsze są domowe drożdżówki. Moje są zakręcone, z domowymi powidłami, nie za słodkie.
Z “Poradnika Domowego” 5/16.
Składniki:
(w temperaturze pokojowej)
- 350 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 3/4 szklanki mleka + do posmarowania bułek
- 25 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- szczypta soli
- słoik powideł (najlepiej domowych)
- ew. cukier puder do posypania bułek
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, gdy się rozpuszczą dodać letnie mleko i zostawić w cieple do wzburzenia (ok. 10 minut).
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, pozostały cukier, jajko, masło, drożdże z mlekiem. Wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli będzie zbyt luźne, dodać ciut więcej mąki. Uformować kulę, oprószyć mąką i zostawić w cieple do wyrośnięcia (ok. godziny).
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na placek o wymiarach 30×45 cm. Posmarować powidłami. Zawinąć roladę wzdłuż krótszego boku. pokroić na 12 plasterków. Każdy lekko skręcić. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem (można posypać makiem lub sezamem).
Piec ok. 20 minut w temperaturze 180-200 °C.
Lekko przestudzić i można jeść :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne domowe słodkie bułki: