Marynowana papryka

Ze starego zeszytu mamy – papryka marynowana zwana papryką w occie.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

Składniki:

  • 2 kg papryki
  • 2 szklanki octu 10%
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • po łyżce oleju do każdego słoika (dodaję mniej – 1 łyżeczkę)
  • przyprawy do każdego słoika: kawałek chrzanu, baldach kopru, ząbek czosnku, kilkanaście ziarenek gorczycy

Wykonanie:

Przygotować słoiki.

Paprykę umyć oczyścić z nasion, pokroić (można w paski, ja pokroiłam w kostkę).

Do każdego słoika włożyć baldach kopru, po kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, pokrojoną paprykę.

Z wody, octu, cukru i soli ugotować zlewę. Gorącą zalać paprykę w słoikach. Dodać po łyżeczce oleju. Zakręcać.

Pasteryzować na mokro 20-25 minut.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Papryka marynowana_papryka w occie_domowe przetwory_domowe marynaty

akcja warzywa psiankowate_marynowana papryka

Inne przetwory z papryką:

sałatka z buraków i papryki na zimę_domowe przetwory_marynaty  sałatka z ogórków z kolendrą na zimę_przetwory_marynaty_ogórki w occie_sałatka ogórkowa w słoikach  Leczo z cukinii na zimę_przetwory_dania wegetariańskie  sos paprykowy jak ajwar_pasta do chleba_domowy ajwar_słone przetwory

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.