Ze starego zeszytu mamy – papryka marynowana zwana papryką w occie.
Składniki:
- 2 kg papryki
- 2 szklanki octu 10%
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki soli
- po łyżce oleju do każdego słoika (dodaję mniej – 1 łyżeczkę)
- przyprawy do każdego słoika: kawałek chrzanu, baldach kopru, ząbek czosnku, kilkanaście ziarenek gorczycy
Wykonanie:
Przygotować słoiki.
Paprykę umyć oczyścić z nasion, pokroić (można w paski, ja pokroiłam w kostkę).
Do każdego słoika włożyć baldach kopru, po kilka ziaren gorczycy, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, pokrojoną paprykę.
Z wody, octu, cukru i soli ugotować zlewę. Gorącą zalać paprykę w słoikach. Dodać po łyżeczce oleju. Zakręcać.
Pasteryzować na mokro 20-25 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przetwory z papryką: