Na specjalne życzenie syneczka krajanka twix, czyli kruche ciasto (bardzo kruche i delikatne), kajmak i czekolada.
Wersja uproszczona TEGO przepisu.
Spód:
- 145 g masła
- 180 g mąki
- 50 g cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
Środek:
- puszka kajmaku (u mnie Gostyń)
Wierzch:
- 150 g czekolady mlecznej (można zastąpić 50 g czekolady mlecznej gorzką)
- 4-5 łyżek kremówki
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, wanilii i soli zagnieść ciasto. Można wszystkie składniki włożyć do malaksera i miksować do momentu aż powstaną większe zbitki ciasta lub zagnieść w tradycyjny sposób na stolnicy. Ciasto rozwałkować, przełożyć do prostokątnej formy i piec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C ok. 20 minut. Przestudzić.
Kajmak przełożyć na zimny spód i równomiernie rozsmarować. Jeśli masa jest zimna i gęsta, lekko podgrzać, wtedy łatwiej rozprowadzić na cieście.
Czekolady rozpuścić z kremówką w kąpieli wodnej, wylać na masę karmelową.
Gdy polewa zastygnie, kroić w prostokąty.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne krajanki: