Kto powiedział, że ozdobne choinki muszą być piernikowe? Skoro moja rodzina uwielbia drożdżówki, zrobiłam choinkę z bułek drożdżowych nadziewanych powidłami z mirabelek. Niby nic, prosta sprawa, a cieszy :).
Aaaa, w moim rodzinnym domu, drożdżówka była obowiązkowym ciastem na Boże Narodzenie. Wracam do tego zwyczaju i rano w Wigilię upiekę jeszcze raz taką choineczkę.
Składniki:
- 550 g mąki
- 200 ml mleka letniego
- 100 g masła
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 70 g cukru
- 2,5 dag drożdży
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- gęsta marmolada lub powidła (ale może być też masa twarogowa czy makowa)
- jajko rozmącone z łyżką mleka
- cukier puder do oprószenia choinki
- wstążka
Wykonanie:
Mąkę przesiać.
Masło rozpuścić i przestudzić.
Drożdże rozmieszać z łyżką cukru (po chwili będą płynne), dodać 3-4 łyżki mąki, letnie mleko rozmieszać i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut.
W tym czasie utrzeć cukier i cukier waniliowy z jakami. Do utartej masy jajecznej dodać mąkę, sól, rozczyn, letnie masło. Całość wymieszać. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski przykryć naczynie ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (do podwojenia objętości).
Po ww. czasie podzielić ciasto na 11 równych części. Z 10 formować okrągłe bułeczki, każdą nadziać dżemem, dobrze zlepić a zlepieniem kłaść na blasze. Z 11 bułki uformować wałek (też nadziać; to będzie pień choinki). Bułeczki układać na blasze piekarnikowej w 1 cm odstępach od siebie (4-3-2-1), na dole choinki położyć pień. Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut (do napuszenia).
Piec w 180 °C 20-30 minut.
Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem. Ozdobić kokardą.
Oczywiście, bułki są najlepsze pierwszego dnia.
Pomysł z “Wirtualnej Polski”, ciasto z “Przyjaciółki” (na makowe różyczki).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne przepisy na słodkie prezenty na Boże Narodzenie: