Jeśli w kuchni rządzi Najmłodszy, to są właśnie tego typu dania-zachcianki, czyli paluszki rybne albo burgery jak z reklamy :). I tak oto upiekłam puszyste, słodkawe bułki do domowych burgerów.
Uwierzcie, takie domowe burgery z mięsem z indyka, sałatą, pomidorami, ogórkami kiszonymi i domowym keczupem, to nie jest fast food 🙂
Z “Kwestii smaku”.
Składniki:
- 500 g mąki (u mnie orkiszowa, ale może być zwykła pszenna)
- 1 łyżeczka soli
- 30 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajko (temperatura pokojowa)
- do posmarowania bułek żółtko rozmieszane z łyżką mleka i ew. sezam do posypania bułek
Wykonanie:
Mąkę przesiać. Mleko podgrzać (powinno być letnie). Masło roztopić i ostudzić (też ma być letnie).
Zrobić rozczyn. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać 2 łyżki mleka i łyżkę mąki. Całość wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Do mąki, dodać sól, pozostały cukier, mleko, jajko, wyrośnięty rozczyn – wymieszać, dodać masło. Całość wyrabiać ok. 15 minut mikserem z hakiem. Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na 1-1,5 godziny.
Po ww. czasie uformować 10 bułek. Położyć na tacy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem (ew. posypać sezamem) i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30-40 minut.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 210 °C przez 15 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne bułki: