Trójkolorowa wiosenna chałka

Na wiosnę, wiosenna, trójkolorowa chałka – zielono-biało-brązowa. Świetna domowa, słodka bułka, taka do masła i domowego dżemu czy konfitur. Na weekendowe drugie śniadanie z kubkiem mleka lub filiżanką kawy, nie ma nic lepszego.

Z „Moich wypieków”.

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Ciasto białe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto zielone:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka herbaty matcha*
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Ciasto brązowe:

  • 200 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna)
  • 40 g cukru
  • 130 ml mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 30 g roztopionego, letniego masła
  • 8 g drożdży świeżych
  • szczypta soli

Wykonanie:

Ciasto białe. Mąkę przesiać.

Zrobić rozczyn, tzn. drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili będą płynne), dodać łyżkę mąki i łyżkę mleka – wymieszać i zostawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Do mąki dodać sól, cukier, masło i rozczyn i dobrze wyrobić (15 minut mikserem z hakiem). Z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią), uformować wałek o długości 60 cm.

Ciasto zielone. Matchę rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Ciasto brązowe. Kakao rozpuścić w mleku, dalej postępować tak jak w przypadku ciasta białego.

Składanie. Trójkolorowe wałeczki połączyć ze sobą na końcach i zapleść jak warkocz. Końce podwinąć pod spód. Ciasto przełożyłam do foremki o długości 35 cm i szerokości 10 cm, wcześniej posmarowanej masłem i posypanej mąką. Zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 40 minut.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 170-180 °C ok. 35-40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wyjąć  z pieca i po ok. 20 minutach przełożyć na kratkę i wystudzić.

*nie miałam w domu herbaty matcha. Z zielonym kolorem poradziłam sobie następująco: 1 szklankę mleka zmiksowałam z 80 g szpinaku baby, z tego do ciasta wzięłam 135 ml, resztę zielonego mleka przeznaczyłam na zielone naleśniki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Inaczej ukrojona…

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

A przed pieczeniem wygląda tak…

trójkolorowa wiosenna chałka_słodka bułka_domowe pieczywo

Inne słodkie chałki i chlebki:

chałka_ciasto drożdżowe  chleb z rodzynkami_chleb słodki_chleb drożdżowy  chałka z marcepanem_chałka nadziewana_chałka odświętna_wypieki na Wielkanoc  wielkanocny wieniec drożdżowy_ciasto drożdżowe_ciasto z migdałami_zabawy kulinarne_ciasto na Wielkanoc  drożdżowy warkocz_chałka_drożdżówka śniadaniowa_domowe pieczywo  lembas_chleb elfów_keks_ciasto z bakaliami  chałka z marmoladą z pigwy_ciasto drożdżowe z owocami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *