Zapiekanka na lato z kaszą jaglaną, bobem, suszonymi pomidorami i mocą ziół :).
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wywaru warzywnego lub wody
- 50 dag bobu
- 1 słoik suszonych pomidorów
- po 1/2 pęczka kopru, szczypiorku, natki
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 200 g kwaśnej śmietany
- 3 pełne łyżki startego parmezanu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Suchą kasze wsypać do garnka i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorący bulion lub wodę. Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.
Bób umyć i ugotować bez soli (młody, ok. 5 minut). Zahartować, czyli zalać zimną wodą. Obrać ze skórki, osolić, połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi ziołami.
Pomidory osączyć i pokroić.
Śmietanę połączyć z jajkiem.
Kaszę, pomidory, bób i śmietanę wymieszać. Przełożyć do foremki do zapiekania posmarowanej masłem. Posypać serem (można dodać więcej).
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 °C ok. 25 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne zapiekanki: