Puddnig jaglany z sosem wiśniowym – kremowy, delikatny, pyszny deser na lato.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wrzątku
- 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego)
- 200 g + 3 łyżki kremówki
- 1/3 laski wanilii
- 200 g białej czekolady
Sos:
- 250 g wydrylowanych wiśni
- 2-3 łyżki cukru (lub więcej, do smaku)
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki nalewki wiśniowej
Wykonanie:
Pudding. Kaszę wsypać do garnka o grubym dnie i podprażyć mieszając (po chwili kasza zaczyna pachnieć). Zalać wrzątkiem i odcedzić (uwaga, kasza mocno bulgocze). Ponownie wsypać do garnka i dodać gorącą wodę i mleko. Wanilię rozkroić wzdłuż, wyskrobać ziarenka i dodać je wraz z laską do kaszy . Gotować na wolnym ogniu, do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Pod koniec gotowania posolić.
Gorącą kaszę zestawić z ognia, wyjąć laskę wanilii i dodać połamaną czekoladę. Mieszać do rozpuszczenia składników.
Masę przełożyć do malaksera, dodać 2 łyżki śmietany i zmiksować na gładko. Lekko schłodzić.
Śmietanę ubić i delikatnie połączyć z masą jaglaną, najlepiej dodając śmietanę partiami (2-3 części).
Przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki na 3-4 godziny.
Sos. W czasie, gdy chłodzi się krem. Przygotować sos. Do garnka włożyć wiśnie, cukier, nalewkę, masło, zagotować. Odparować płyn, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery na lato: