Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :).
Z “Kuchni polskiej”.
Składniki:
- 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna)
- 1/8 l śmietany
- 6 dag drożdży
- 2 żółtka
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- skórka otarta z jednej cytryny
- szczypta soli
- 75 dag śliwek
- lukier lub cukier puder na wierzch ciasta
Wykonanie:
Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować tak, by nie przeciąć śliwki (rozciąć i wyjąć pestkę).
Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Dodać puder, żółtka, rozmieszane ze śmietaną drożdże, szczyptę soli, skórkę cytrynową – zagnieść szybko ciasto. Rozwałkować i położyć na blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką (piekarnikową). Na cieście położyć śliwki i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
Piec na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta ze śliwkami:
1 thoughts on “Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami”