Korzenne ciastka owsiane

W świątecznym klimacie korzenne ciastka owsiane. Błyskawiczna, słodka przekąska na mikołajki.

Ciastka owsiane
Korzenne ciastka owsiane

Składniki korzennych ciastek owsianych:

  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 6 łyżek mąki owsianej
  • 1 szklanka cukru
  • 120 g masła
  • 100 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • szczypta soli
  • szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, migdały lub orzechy, żurawina)

Jak zrobić korzenne ciastka owsiane?

Masło, mleko, kakao, cukier, przyprawy korzenne włożyć do garnka i powoli rozpuścić. Przestudzić.

Umyć, osuszyć i ew. rozdrobnić bakalie.

Mąkę, płatki, proszek do pieczenia wymieszać.

Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Blaszki piekarnikowe wyłożyć papierem do pieczenia.

Do przestudzonej masy dodać jajka, mieszankę z płatkami i wymieszać. Dodać bakalie i ponownie wymieszać.

Kłaść nieduże ciasteczka, zachowując odstępy, ponieważ ciasteczka lekko rozpłyną się.

Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 15 minut.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

*ciasto można zrobić w wersji bezglutenowej. W takim wypadku mąkę owsianą i płatki owsiane zwykłe trzeba zastąpić bezglutenowymi, proszek do pieczenia, proszkiem bezglutenowym.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.