Oponki z piekarnika

Karnawałowe oponki z piekarnika. Lekkie, puszyste, delikatne. Najlepsze jeszcze ciepłe ze szklanką mleka 🙂

bułeczki jak oponki z dżemem
Oponki z piekarnika

Składniki oponek z piekarnika:

  • 500 g mąki
  • 300 ml letniego mleka
  • 100 g rozpuszczonego, letniego masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 30 g drożdży
  • 3 g soli
  • ew. skórka otarta z cytryny lub pomarańczy albo cukier waniliowy
  • dżem morelowy lub inny ulubiony

Jak zrobić oponki z piekarnika?

Mąkę przesiać. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę mąki, 2-3 łyżki letniego mleka i wymieszać. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Po ww. połączyć z mąką, cukrem, mlekiem, żółtkami i szczyptą soli, ew. dodać dodatki smakowe – skórkę lub wanilię. Krótko wyrobić i dodać rozpuszczone letnie masło. Teraz całość dobrze i długo (ok. 15 minut) wyrobić (ciasto jest raczej luźne). Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 1,5-2 cm. Wykrawać z ciasta krążki o średnicy szklanki. Bułeczki układać luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut – do napuszenia. Po tym czasie dnem małego kieliszka, zanurzonym w mące, wyciskać na środku każdej bułeczki wgłębienie. Do środka wgłębienia wkładać dżem. Bułeczki wkładać do rozgrzanego do 190 stopni C piekarnika i piec ok. 25 minut.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

bułeczki jak oponki z dżemem
Oponki z piekarnika

Na podstawie przepisu z TEGO bloga.

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.