Bruschetta z prawdziwkami

Sezon grzybowy w pełni. A moje nowe odkrycie to zapiekane kanapki z prawdziwkami. No, pyszne 🙂

kanapki zapiekane z grzybami i serem
Bruschetta z prawdziwkami

Składniki:

  • 3 kromki chleba tostowego; u mnie jaglany pełnoziarnisty na zakwasie gryczanym
  • ok. 9 grubych plastrów prawdziwków, ale ilość zależy od rozmiarów grzybów
  • 3 plastry mozzarelli
  • oliwa/masło do posmarowania kanapek i opiekania grzybów
  • 1 ząbek czosnku do posmarowania kanapek
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki: natka do posypania kanapek, listki/sałata do podania

Jak zrobić bruschetty z prawdziwkami?

Grzyby oczyścić, pokroić wzdłuż w grube plastry, delikatnie posolić i upiec na rozgrzanej patelni. Mozzarellę pokroić w plastry. Czosnkiem posmarować grzanki, skropić oliwą lub posmarować masłem. Na każdej kromce położyć plastry prawdziwka i mozzarelli. Piec w piekarniku pod grillem ok. 5 minut – do zrumienienia grzanek i rozpuszczenia sera. Podać na młodych listkach (mix sałat), posypać natką.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb

Postaw mi kawę.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się. Podoba Ci się moja praca, możesz postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

kanapki zapiekane z grzybami i serem
Bruschetta z prawdziwkami

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.