Ciągle piszę o strączkach. O tym jakie są zdrowe, że powinny zastępować mięso 3-4 razy w tygodniu, że świetnie smakują, że można z nich zrobić wiele smacznych dań (także desery) i ciągle spotykam się z pytaniem, ale co z tymi strączkami, no bo znów fasolka po bretońsku czy zupa fasolowa? Dlatego na blogu zamieszczam co jakiś czas nowe przepisy ze strączkami i wstawiłam specjalną zakładkę – strączki. A co u mnie nowego ze strączków? Mam cudowny pasztet z czerwonej soczewicy i boczniaków (już na blogu), fasolę z suszonymi śliwkami i korzeniami (to pewnie w sezonie zimowym), fasolkę po bretońsku w wersji wegańskiej, w planach – tort z fasoli, a dziś proste danie obiadowe – makaron kolanka z fasolą i sosem pomidorowym, do tego koniecznie surówka może z białej kapusty albo z papryki?
Składniki kolanek z fasolą w sosie pomidorowym:
- 200 – 300 g makaronu kolanka
- jeden duży kubek ugotowanej fasoli (pojemność ok. 350 ml)
- 2-3 szklanki passaty pomidorowej
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
- przyprawy: oregano, bazylia, ostra papryka, ew. 2-3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych, sól, pieprz
- ew. natka lub koper do posypania dania, twardy ser żółty do starcia
Jak zrobić kolanka w sosie pomidorowym z fasolą?
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać starty czosnek, passatę, fasolę, przyprawy, dusić razem 15-20 minut. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, połączyć z fasolą z pomidorami. Przed podaniem posypać natką lub koprem i ew. startym żółtym serem.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Kolanka z fasolą w sosie pomidorowym”