Jesienne ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem. Bardzo łatwe i szybkie do przygotowania, a przy tym aromatyczne i smaczne.
Składniki ciasta z jabłkami, rodzynkami i imbirem:
- 4 jajka
- szklanka cukru (220 g)
- skórka otarta z cytryny
- 220 ml oleju
- 1 łyżka płynnego miodu
- 275 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
- 1 pełna łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 35 g płatków owsianych
- 60 g rodzynek
- szczypta soli
- 400 g kwaśnych jabłek (antonówki, renety, inne)
- dodatki: cukier puder, lody
Jak zrobić ciasto z jabłkami, rodzynkami i imbirem?
Przygotować foremkę o średnicy 23 cm – na dnie położyć papier do pieczenia. Nastawić piekarnik na 165 stopni C.
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Jajka ubić z cukrem, solą i skórką cytrynową na jasną i puszystą masę ok. 8 minut mikserem na najwyższych obrotach. Do jajek, ciągle ubijając, dodawać powoli po łyżeczce olej, dalej miód.
Mąkę wymieszać z imbirem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek razem z płatkami i rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać jabłka i ponownie delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do foremki i piec ok. 1 godziny i 15 minut, do suchego patyczka.
Z Kwestii Smaku (z drobnymi zmianami).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.