Cytrynowa babka ucierana z zeszytu babci Teresy. Puszysta i niezwykle aromatyczna. Można dodatkowo nasączyć ją syropem cytrynowym, wtedy nabierze charakteru babki ponczowej i będzie bardziej wilgotna.
Składniki babki cytrynowej babci Teresy:
- 250 g masła
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 3 kisiele cytrynowe
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka kropli ekstraktu cytrynowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do oprószenia babki
Jak zrobić babkę cytrynową babci Teresy?
Składniki w temperaturze pokojowej.
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiać, dodać kisiele i wymieszać. Formę do pieczenia (u mnie okrągła o średnicy 24 cm) posmarować masłem i posypać mąką. Piekarnik włączyć na 180 stopni C.
Masło utrzeć z cukrem na puch (masa powinna być jasna i puszysta). Ciągle ucierając dodawać po jednym żółtku. Zmniejszyć obroty miksera i dodać stopniowo mieszankę mączną, skórkę, sok i ekstrakt.
Białka, ze szczyptą soli, ubić na sztywną pianę. W trzech partiach dodać do utartej masy, za każdym razem delikatnie mieszając. Przełożyć do przygotowanej foremki. Piec 45-50 minut (do suchego patyczka). Wyjąć, ostudzić na kratce i delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.
Jeżeli zmniejszę ilość cukru to będzie dobrze? ; )
Tak można, ostatnio dodałam 1 szklankę i…babka jest mniej słodka, ale nie wytrawna 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Dziękuję 🙂