Makowiec i sernik w jednym, a do tego kokos. Brzmi dobrze? I jest dobre :). To trochę inny seromakowiec, może trochę delikatniejszy i z bezą. Do ciasta można dodać wiśnie, przełamią słodki smak ciasta.
Biszkopt makowy:
- 190 g mielonego maku
- 150 g cukru pudru
- 4 jajka
- 3 łyżki bułki tartej (w wersji bezglutenowej może być kasza kukurydziana lub mielone migdały)
- 1/2 proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub ekstrakt migdałowy
Masa serowa:
- 0,75 kg sera sernikowego (wiaderkowego, u mnie Piątnica)
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mleka
- cukier waniliowy
Beza kokosowa:
- 2 białka
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 90 g wiórek kokosowych
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
Dodatki:
- 1/2 tabliczki czekolady
- ew. dżem lub konfitura wiśniowa
Jak zrobić sernik gotowany na biszkopcie makowym z bezą kokosową?
Ciasto makowe. Foremkę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Zmniejszyć obroty miksera i dodać mak, bułkę lub kaszę, proszek do pieczenia, wybrane dodatki zapachowe. Ubić pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z masą makową. Przełożyć masę do przygotowanej foremki i piec ok. 20-30 minut (do suchego patyczka).
Beza kokosowa. Na papierze do pieczenia narysować koło o średnicy 23 cm. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Powoli łyżka po łyżce dodawać cukier wymieszany z mąką. Po wyczerpaniu składników ubijać dalej aż masa będzie sztywna i lśniąca, a grudki cukru nie będą wyczuwalne. Na koniec dodać sok z cytryny. Wyłączyć mikser, dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na narysowane koło. Piec 15 w 180 stopniach C, potem zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i jeszcze suszyć 20-30 minut.
Sernik. Ser wymieszać z żółtkami i jajkiem. W dużym garnku rozpuścić masło z cukrem i cukrem waniliowym, dodać masę serową. Całość gotować ok. 10 minut licząc od momentu zagotowania. Wlać mąkę rozpuszczoną w mleku i jeszcze chwilę gotować, by masa straciła surowy smak mąki. Przestudzić.
Składanie. Biszkopt makowy-opcjonalnie wiśnie- masa serowa-beza kokosowa-rozpuszczona czekolada.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ooooo! Ale atrakcyjny przepis 🙂
Jeszcze takie sernika nie jadłam. Ciekawy!
Dziękuję 🙂