Kruche, maślane ciasto z pokaźną warstwą jabłek i z ozdobną kratką na wierzchu. Smaczne na zimno i ciepło, z lodami, z bita śmietaną lub tylko oprószone cukrem pudrem. Koniecznie upieczcie tę tartę w sezonie jabłkowym :).
Składniki:
- 375 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa)
- 250 g masła
- 80-100 g cukru pudru + do oprószenia ciasta
- 4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
- 1 kg kwaśnych jabłek (u mnie boskopy lub reneta)
- 3 łyżki cukru do jabłek
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ew. dodatki do jabłek (cynamon, wanilia, imbir, starta skórka cytrynowa do wyboru)
- 1 żółtko do posmarowania wierzchu
Jak zrobić tartę jabłkową z kratką?
Mąkę posiekać z masłem na proszek, dodać sól, cukier puder i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30-40 minut. Gdy ciasto chłodzi się w lodówce, obrać jabłka, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem cytrynowym, wymieszać z cukrem, mąką ziemniaczaną i ew. dodatkami. 2/3 ciasta schłodzonego ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy do tarty o średnicy 26 cm. Położyć jabłka. Na wierzchu ułożyć kratkę z pozostałej 1/3 części ciasta. Kratkę można zrobić specjalną kratownicą do ciast (i ja tak zrobiłam) albo z ciasta wykroić paski i przeplatać na cieście. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem. Piec w dobrze nagrzanym do 200-210 stopni C piekarniku ok. 45 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na FB.
Z ulotki dołączonej do kratownicy.
Inne jabłeczniki można znaleźć TU.