Mój przepis na letnie śniadanie? Placuszki owsiane na kefirze z sałatką owocową, kawa (może być z mlekiem) i pachnące kwiaty na balkonie, tarasie czy w ogródku :).
Składniki placuszków:
- 400 ml kefiru
- 1 szklanka mąki owsianej (można zmielić płatki; w wersji bezglutenowej, mąka bezglutenowa)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- łyżeczka otartej skórki cytrynowej
- łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- ew. cukier (pomijam)
- olej do smażenia
Dodatki (do wyboru):
- sos waniliowy, karmelowy, czekoladowy
- dżemy, marmolady, konfitury (dowolne)
- krem czekoladowy, inny
- miód, syrop daktylowy, syrop klonowy, inny
- jogurt, serek
- lody
- cukier puder
- sałatka owocowa
Jak zrobić placuszki owsiane na kefirze?
Wszystkie składniki (prócz oleju) wymieszać dokładnie rózgą lub zmiksować. Ciasto odstawić na 20-30 minut. Teraz, w oczekiwaniu, można zrobić sałatkę owocową. Po tym czasie, jeśli jest zbyt gęste, dodać odrobinę wody gazowanej. Smażyć na wolnym ogniu rumiane placuszki. Podawać z dowolnymi dodatkami i cieszyć się letnim śniadaniem :).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.