Z cyklu “Wiosennie i bez mięsa” – cudowne kaszotto z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Biała, gryczana kasza, zielone szparagi i pomidory (suszone i świeże), do tego natka i ice tee mama lub, kolacyjnie, białe wino z wodą.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej białej (niepalonej)
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- olej
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego
- 2/3 pęczka zielonych szparagów
- 5-6 suszonych pomidorów
- 1 pomidor
- natka do posypania dania
- sól, pieprz
Jak zrobić kaszotto ze szparagami i suszonymi pomidorami?
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni (łyżkę-dwie) i podsmażyć na nim cebulę, po chwili dodać posiekany czosnek. Dalej wsypać kaszę i chwilę smażyć razem, potem wlać na patelnię bulion i pod przykryciem gotować do momentu, aż kasza wchłonie płyn.
Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać skórę i pokroić w kostkę. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki* i pokroić na części (główki odłożyć). Suszone pomidory osączyć z oleju i pokroić w kostkę. Natkę posiekać.
Ponownie rozgrzać patelnię, dodać olej i smażyć 2-3 minuty razem ze szparagami (bez główek). Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę suszone pomidory, surowego pomidora, główki szparagów i dusić razem 5 minut. Doprawić. Przed podaniem posypać natką.
*lekko naciskając na końcówkę szparaga, można odłamać zdrewniałą część
Na podstawie przepisu na kaszotto z kurkami z Jadłonomii.
Danie dla dwóch osób.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.