Sernik zaskakujący, słodko-słony, kremowy, aksamitny, biały (!) – bez brązowej skórki, inny niż serniki tradycyjne, rewelacyjny. Błyskawiczny, przygotowanie zajmuje 20 – 25 min. Odkrycie mojego brata. On uwielbia go z sosem truskawkowym, ja – bez dodatków. Przepis pochodzi z felietonu p. Marty Gessler z “Wysokich Obcasów”(źródło).
Składniki:
-
paczka ciastek Digestive
-
40 g masła
-
10 serków Philadelphia
-
200 ml 22% śmietany
-
250 g cukru
-
4 jajka
-
1 łyżeczka esencji waniliowej
-
1 łyżka mąki
Wykonanie:
Okrągłą formę (dużą) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozpuścić masło. Rozdrobnić ciastka malakserem i połączyć z masłem. Przełożyć do foremki, mocno ugnieść, wstawić do lodówki. Serki, śmietanę, cukier, wanilię – zmiksować. Dodać po jednym jajku, cały czas mieszając. Na koniec dodać mąkę. Masę przełożyć do formy i piec ok. godziny w rozgrzanym do 160 °C piekarniku (zgadza się, taka niska temperatura). Sernik na zdjęciu, zrobiony jest z 3/4 porcji.
Znajdź mnie na fb.
1 thoughts on “Sernik amerykański”