Tort uwielbiany przez całą rodzinę. Słodki, kruchy, pyszny. Można go zrobić w wersji błyskawicznej (używając gotowych blatów bezowych) lub tradycyjnej – samodzielnie piekąc blaty. Przepis pozwala wykorzystać białka (pozostałe po wypieku ciast drożdżowych, kruchych lub produkcji domowego ajerkoniaku).
Składniki:
-
białka
-
2 razy tyle cukru ile wynosi objętość białek
-
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
-
szczypta soli
-
1 litr śmietany 36 %
-
4 zagęstniki do śmietany (u mnie Oetkera)
-
puder do smaku
-
owoce (to może być kiwi pokrojone w kostkę, wiśnie z nalewki wiśniowej, truskawki, maliny, inne)
-
ozdoby
Białka – temperatura pokojowa – ubijać, najpierw powoli, potem zwiększyć obroty, dodać powoli cukier, sól, ubijać tak długo, aż masa będzie aksamitna i bardzo gęsta. Dodać mąkę. Ususzyć blaty w piekarniku (100 °C, ok. 2 – 3 godzin). Wystudzone blaty przełożyć bitą śmietaną z zagęstnikiem (zamiast zagęstnika można dodać żelatynę) i owocami (nasze ulubione to kiwi, ale wiśnie z naleweczki też są bardzo dobre), można dodać odrobinę pudru, ale blaty są bardzo słodkie, dlatego można z tego dodatku zrezygnować. Wierz tortu posmarować bitą śmietaną i ozdobić, mogą to być owoce, starta czekolada, ozdoby czekoladowe. Schłodzić 2 – 3 godziny.
Uwaga: Do białek z cukrem można dodać wiórki (i mamy tort kokosowy), mielone orzechy lub migdały, startą czekoladę. Zamiast blatów można upiec bezy.
Smacznego 🙂Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!