Chrupaczki wg Bożeny Sikoń to kolejna propozycja na wykorzystanie poświątecznych białek. U nas zostało ich mnóstwo po drożdżówce, kruchych ciastach, ajerkoniaku i po passze (ależ piękna odmiana). Czy pamiętacie poprzednie moje propozycje – tort bezowy i babkę pomarańczową na białkach?
Ciasteczka migdałowe podpatrzyłam w Kuchnia TV w programie “Łakocie Bożeny Sikoń”. Bardzo chrupiące, smaczne i błyskawiczne. Idealne na piknik lub na babski wieczór.
Składniki:
- 200 g płatków migdałowych
- 180 g cukru
- 30 g mąki
- 4 białka
- 40 g masła
Wykonanie:
Płatki, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, acz do połączenia składników. Do masy wlać rozpuszczone, letnie masło i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na cieniutkie płaskie placuszki. Piec w 180 °C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące można położyć na wałku. W ten sposób po wystudzeniu będą miały ciekawy kształt (na zdjęciu chrupaczek obok filiżanki).
Znajdź mnie na fb.
Może spróbujesz zrobić na piknik lub babski wieczór?