Chrupaczki migdałowe wg Bożeny Sikoń

Chrupaczki wg Bożeny Sikoń to kolejna propozycja na wykorzystanie poświątecznych białek. U nas zostało ich mnóstwo po drożdżówce, kruchych ciastach, ajerkoniaku i po passze (ależ piękna odmiana). Czy pamiętacie poprzednie moje propozycje – tort bezowy i babkę pomarańczową na białkach?

Ciasteczka migdałowe podpatrzyłam w Kuchnia TV w programie „Łakocie Bożeny Sikoń”. Bardzo chrupiące, smaczne i błyskawiczne. Idealne na piknik lub na babski wieczór.

Chrupaczki migdałowe

Chrupaczki migdałowe

Składniki:

  • 200 g płatków migdałowych
  • 180 g cukru
  • 30 g mąki
  • 4 białka
  • 40 g masła

Chrupaczki migdałowe

Wykonanie:

Płatki, cukier, mąkę i białka wymieszać lekko, tak by nie połamać płatków, acz do połączenia składników. Do masy wlać rozpuszczone, letnie masło i jeszcze raz wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. Kłaść na blasze wyłożonej papierem pergaminowym niewielkie porcje. Rozklepać widelcem na cieniutkie płaskie placuszki. Piec w 180 °C ok. 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu gorące można położyć na wałku. W ten sposób po wystudzeniu będą miały ciekawy kształt (na zdjęciu chrupaczek obok filiżanki).

Znajdź mnie na fb. 

Może spróbujesz zrobić na piknik lub babski wieczór?

muffinki koniakówkowe  muffinki czekoladowo-serowe  Gofry  Chałka

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *