Dziś coś lekko egzotycznego – kruche babeczki z bitą śmietaną i mango.
Kruche, lekko słodkie ciasto, nadziane bitą śmietaną i kwaśno-słodko-żywicznym mango. Jeden gryz i… już jesteśmy w Bombaju, czy pod Mauna Loa (choć tu może być ciut niebezpiecznie). Ach, ta tęsknota za wakacjami!
Składniki:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 400 ml śmietany 36 % (u mnie Piątnica)
- cukier do smaku
- mango
- ew. 2 zagęstniki do śmietany
- melisa do dekoracji
Wykonanie:
Przesiać mąkę, posiekać z masłem, dodać sól, puder, żółtka i szybko zagnieść. Jeśli ciasta nie można połączyć, można dodać łyżkę kwaśnej śmietany. Cisto przykryć i zostawić w lodówce na 30 min. Foremki do babeczek położyć obok siebie. Ciasto rozwałkować, przenieść na wałku na foremki. Ręką wtłoczyć ciasto do foremek. Piec w 220° C na złoty kolor. Ostudzić.
Śmietanę ubić, dodać puder do smaku. Mango pokroić w kostkę, odkładając część do dekoracji, połączyć ze śmietaną. Zimne babeczki nadziać masą śmietanową, ozdobić kawałkami mango i listkami melisy.
Przepis na korpusy babeczek z “Kuchni polskiej”.
Wiadomości z ogródka – azalie o zmierzchu.
Znajdź mnie na fb.
Inne ciasta z owocami: