Kilka tygodni temu zamieściłam przepis na kurczaka po polsku, czyli faszerowanego wątróbką. Dziś tym tradycyjnym nadzieniem faszerowaliśmy skrzydełka. Powiedzmy sobie szczerze, to nie jest danie dla leniwych. Trzeba wyluzować skrzydełka (wyjąć kości), do każdego włożyć farsz i spiąć wykałaczką. Ale smak rekompensuje włożony trud!
Skrzydełka to specjalność mamy Honoraty.
Składniki:
- 10 skrzydełek
- 20 dag wątróbki
- pęczek natki
- 1 duża sucha bułka
- mleko do namoczenia bułki (można pół na pół z wodą)
- jajko
- łyżka – dwie masła
- olej
Wykonanie:
Ze skrzydełek wyjąć kości (pierwsze od tułowia). Nasolić, popieprzyć, odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Przygotować farsz. Namoczyć bułkę. Wątróbkę drobno posiekać, dodać odciśniętą bułkę, masło, żółtko, razem utrzeć, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną natkę i ubitą pisnę. Masą nadziać skrzydełka spiąć wykałaczką, lekko natłuścić olejem. Piec ok. 1 godziny w temperaturze 200 °C.
Uwaga:
*jeśli farsz jest zbyt rzadki, można dodać tartej bułki
**skrzydełka piec najpierw pod przykryciem, pod koniec pieczenia odkryć, by zrumieniły się.
Galeria krzewuszek.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania kuchni mazowieckiej: