Muffinki Beatymarii (to jedna z moich herkulesowych prac, patrz muffinki z rabarbarem i migdałową kruszonką), z mąki pełnoziarnistej i płatków owsianych, z dodatkiem boczku, kapusty kiszonej oraz kminku. Idealna przekąska do piwa dla kibiców.
Zdjęcie zrobiłam tuż przed meczem z Rosją (już było ciemno, niestety). A po meczu, po muffinakch nie było nawet śladu :).
Składniki:
- 210 g mąki pełnoziarnistej
- 40 g płatków owsianych górskich
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
- 1/4 – 1/2 łyżeczki soli (ilość zależna od stopnia słoności wędzonki i kapusty)
- 1/4 l mleka
- 50 g oleju lub oliwy
- 2 jajka
- 100 g wędzonki
- 150 g kiszonej kapusty
- 1 pełna łyżka kminku (można dodać więcej)
- świeżo, grubo zmielony czarny pieprz (dużo)
- ser żółty do posypania muffinek
Wykonanie:
Kapustę posiekać, połączyć z kminkiem i drobno posiekaną wędzonką. Wymieszać dokładnie składniki mokre (olej, mleko, jajka). W drugim naczyniu wymieszać składniki suche (mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, sól, pieprz). Połączyć niezbyt dokładnie wszystkie składniki. Przełożyć masę do foremek muffinkowych, posypać serem i piec 20 – 25 min w rozgrzanym do 180° C piekarniku.
Uwaga:
*Ser żółty dodałam pod koniec pieczenia.
Znajdź mnie na fb.
Inne dania dla kibiców: