Kolejny przepis Beatymarii, tym razem kwiaty w cieście. Na zdjęciu widać upieczone kwiaty akcji, ale można piec w podobny sposób kwiaty czarnego bzu, czy cukinii. Kwiatów akcji było w tym roku wyjątkowo dużo. Zimni ogrodnicy, łagodnie potraktowali robinię. Roznoszący się zapach, zachęcał do eksperymentów kulinarnych. A kwiaty akcji są wyjątkowo smaczne, miodowe, słodkie, świeże. W zasadzie trudno określić wrażenia smakowe, trzeba spróbować.
Składniki:
- ciasto naleśnikowe (ciut gęściejsze, niż do naleśników)
- kwiaty jadalne (akacja, czarny bez, cukinia)
- olej do smażenia
- ew. puder do posypania
Wykonanie:
Zerwałam rozwinięte i lekko rozwinięte kwiaty razem z szypułkami, obmyłam, wysuszyłam i lekko zanurzyłam w cieście naleśnikowym. Smażyłam na rozgrzanym oleju przewracając za szypułki, które potem świetnie pomagają w jedzeniu – nie trzeba widelca.
Znajdź mnie na fb.
Kwiaty w cieście zapisuję do “Klubu Kwiatożerców”.
Inne przepisy na lato: