Mój przepis na knedle serowe z nadzieniem owocowym jest prosty, szybki i smakowity. Dodatek ziemniaków do masy sprawia, że są bardziej pulchne, mniej zbite, smaczniejsze. Zwykle knedle robię “na oko”, dziś specjalnie na potrzeby blogu wszystko skrzętnie notowałam. A nadzienie? Różne – makowe, morelowe, śliwkowe, wiśniowe, twarogowe. Które jest najlepsze? Zdania są podzielone. Ja wybieram morele, mają w sobie elegancję, słońce i CK korzenie.
Składniki:
- 4 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
- 70 dag twarogu
- 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soli
- morele, śliwki
- jogurt + cukier lub masło z bułką do polania knedli
Wykonanie:
Ziemniaki i twaróg zemleć lub przepuścić przez praskę. Dodać mąkę , jajka, sól, masło i zagnieść ciasto (nie powinno być zbyt twarde). Rwać ciasto na kawałki, formować placuszki na każdym układać cząstkę moreli lub śliwki i formować kulki. Układać na posypanej mąką stolnicy lub desce. Przygotowane knedle gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie (od chwili wypłynięcia gotować jeszcze chwilę, w zależności od wielkości knedli). Podawać z jogurtem, masłem z bułką lub samym masłem.
Uwaga:
*ilość mąki zależy od twarogu, im bardziej suchy, tym mąki mniej
**im mniej mąki, tym knedle są lepsze
***Mama dodaje do masy ubite białko, w ten sposób knedle są bardziej pulchne i delikatne, ale trudniej je lepić
****moje knedle są wielkości dużego orzech włoskiego
Znajdź mnie na fb.
Inne mączne dania: