Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.
Składniki ciasta:
- 15 dag mąki
- 1 małe jajko
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżki cukru waniliowego
- 10 dag masła
- 3,5 dag drożdży
- 3 łyżki letniego mleka
- szczypta soli
Masa orzechowa:
- 20 dag zmielonych orzechów włoskich
- 1 białko
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki bułki tartej
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżka ciemnego rumu
- skórka otarta z połowy cytryny
- szczypta cynamonu
Dodatki:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta)
- ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne)
Wykonanie:
Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym do 190-200° C piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć, przestudzić, po chwili wyjąć na kratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić.
Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami – orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem.
Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto. Przed zastygnięciem posypać ozdobami.
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!