Orzechownik

Orzechownik, czyli rolada drożdżowa z nadzieniem orzechowym.

orzechownik_rolada orzechowa_rolada drożdżowa z masą orzechową_strucla orzechowa

Składniki ciasta:

  • 15 dag mąki
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • 10 dag masła
  • 3,5 dag drożdży 
  • 3 łyżki letniego mleka
  • szczypta soli

Masa orzechowa:

  • 20 dag zmielonych orzechów włoskich
  • 1 białko
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta cynamonu

Dodatki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki aromatycznego alkoholu (lub więcej, jeśli masa jest zbyt gęsta)
  • ew. ozdoby (orzechy, posypki, czekolada, inne)

Wykonanie:

Ciasto. Drożdże wymieszać z cukrem, chwilę poczekać, by się rozpuściły. Mąkę przesiać. Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulę, włożyć do szczelnego foliowego woreczka, zamknąć i włożyć do garnka z zimną wodą. Gdy ciasto urośnie, rozwałkować na długość foremki. Posmarować masą orzechową (zostawić 1 cm wolnych brzegów). Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Zawinąć w folię aluminiową. Przełożyć do foremki zwinięciem na dół. Piec w rozgrzanym do 190-200° C piekarniku ok. 1 godziny. Wyjąć, przestudzić, po chwili wyjąć na kratkę i zostawić do przestudzenia. Zimną polukrować i ew. ozdobić.

Masa. Czekoladę zetrzeć. Połączyć z pozostałymi składnikami – orzechami, cukrem, bułką tartą, mlekiem, białkiem (bez ubijania), skórką cytrynową, rumem, cynamonem.

Lukier. Cukier puder połączyć z alkoholem (jeśli jest za gęsty, dodać więcej alkoholu; jeśli zbyt lejący, cukru pudru). Posmarować lukrem ciasto. Przed zastygnięciem  posypać ozdobami.

Smacznego 🙂

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.