Ryba w occie curry

Ze starego wycinka prasowego, przepis Macieja Kuronia na rybę marynowaną z cebulką i curry. Pyszna, domowa ryba w occie. Ostrzejsze danie na wigilijny stół, smaczna przystawka na sylwestrowe party czy inną okazję.

ryba w occie curry_ryba w marynacie curry_ryba smażona w occie_ryba w occie

Składniki na rybę w occie curry:

  • 800 g filetów z ryby (dorsz, karp)
  • 250 g cebuli
  • 250 ml octu winnego (białego)
  • 5 ziaren pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 1 pełna łyżeczka curry
  • 2 łyżki mąki (można ryżowej bezglutenowej)
  • 125 ml oleju
  • sól, pieprz
  • ew. pietruszka do przybrania

Przepis na rybę w occie curry:

Rybę pokroić na części, osolić, delikatnie popieprzyć, oprószyć mąką i obsmażyć z dwóch stron na oleju.

Ocet wymieszać ze szklanką wody, dodać połowę posiekanej cebuli i przyprawy. Gotować 10 minut. Wystudzić.

Obsmażone kawałki ryby układać w naczyni, posypać resztą cebuli, zalać marynatą i odstawić do lodówki na kilka godzin.

Do podania – pieczywo.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.