Likier kawowy

Dziś przepyszny, świąteczny likier kawowy domowej roboty. Niezwykle aromatyczny, aksamitny, słodki, wspaniały, a przy tym tak prosty do wykonania. Można się nim delektować wraz ze świąteczną kawą, ale może być także składnikiem znanych drinków – White Russian i Black Russian czy sernika “Biały Rosjanin”. To także fajny pomysł na świąteczny prezent.

likier kawowy_domowy likier kawowy_likier na Boże Narodzenie

Składniki likieru kawowego:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mocnego espresso (ok. 6 filiżanek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 90 ml spirytusu

Jak zrobić domowy likier kawowy?

Cukier, cukier waniliowy, espresso podgrzewać do rozpuszczenia składników. Wystudzić, dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelki, zamknąć. Gotowe!.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z “Kwestii Smaku” z drobnymi zmianami.

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.