Likier kawowy

Dziś przepyszny, świąteczny likier kawowy domowej roboty. Niezwykle aromatyczny, aksamitny, słodki, wspaniały, a przy tym tak prosty do wykonania. Można się nim delektować wraz ze świąteczną kawą, ale może być także składnikiem znanych drinków – White Russian i Black Russian czy sernika „Biały Rosjanin”. To także fajny pomysł na świąteczny prezent.

likier kawowy_domowy likier kawowy_likier na Boże Narodzenie

Składniki likieru kawowego:

  • 200 g cukru trzcinowego
  • 200 ml mocnego espresso (ok. 6 filiżanek)
  • 1 łyżka cukru waniliowego (lub 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego)
  • 90 ml spirytusu

Jak zrobić domowy likier kawowy?

Cukier, cukier waniliowy, espresso podgrzewać do rozpuszczenia składników. Wystudzić, dodać spirytus, wymieszać, przelać do butelki, zamknąć. Gotowe!.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Z „Kwestii Smaku” z drobnymi zmianami.

Inne przepisy na świąteczne trunki:

czekoladnica - likier czekoladowy_krem czekoladowy_domowy alkohol  Krem kawowy_domowy likier kawowy_przepisy na babski wieczór  Kukułeczka_domowy likier_przepisy na babski wieczór  glogg_grzane wino_kuchnia szwecka  alkoholowa kokosanka_likier kokosowy_krem kokosowy  bombardino_grzaniec_ajerkoniak na ciepło_kuchnia włoska  prokurator_likier jajeczny_ajerkoniak z kakao_adwokat z kakao

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *