Pierniki bakaliowe, prawie bez mąki, a w moim przypadku nawet bez mąki pszennej. Pierne, miękkie, z lukrem i migdałami.
Obok lebkuchen, moje ulubione pierniki.
Na podstawie “Moich wypieków”.
Składniki:
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 50 g miodu
- 120 g białek (u mnie z 4 jajek)
- 300 g zmielonych migdałów
- 50 g startej masy marcepanowej
- 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25 g drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30 g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 20 g przyprawy korzennej*
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej, bezglutenowy)
- szczypta soli
Ponadto:
- 60 migdałów bez skórki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Ciastka. Białka (bez ubijania), miód, cukier – wymieszać do połączenia składników. Do masy dodać pozostałe składniki – zmielone migdały, masę marcepanową, kandyzowaną skórkę cytrynową i pomarańczową, mąkę ryżową i ziemniaczaną, przyprawy korzenne, proszek do pieczenia, sól. Dobrze wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję pasty.
Na papierze do pieczenia narysować 20 kółek o średnicy 8 cm. Na każde narysowane kółko nakładać ciasto piernikowe**. Wygładzić i wyrównać. W każde wbić 3 obrane migdały.
Zostawić (bez przykrycia) na 24 godziny, by przeschły.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180-190 °C ok. 12 minut (do lekkiego zbrązowienia). Po upieczeniu zostawić na blasze do przestudzenia, zdjąć i wystudzić na kratce. Zimne polukrować.
Lukier. Puder wymieszać z sokiem cytrynowym i posmarować nim zimne ciastka***.
*moja przyprawa korzenna to: 2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki imbiru, 2 łyżeczki goździków, 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, kawałek anyżu + łyżka kakao. Całość utłuczona w moździerzu. Taka przyprawa daje bardzo pikantne ciastka.
**większość przepisów podaje, by masę piernikową kłaść na okrągłych oblatach lub waflach (pominęłam)
***można posmarować czekoladą
Smacznego 🙂
Znajdź mnie na fb.
Inne pierniczki: