Na dobry Nowy Rok jogurtowiec zwany styropianem, czyli sernik bez sera. Delikatne piankowe ciasto, lekko kwaśne, nie za słodkie, ładnie wygląda i dobrze smakuje. Dla gości, na urodziny, imieniny, inne rodzinne czy towarzyskie spotkanie.
Składniki ciasta:
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki kakao
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka gumy guar (opcjonalnie, ale poprawia strukturę)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można bezglutenowy)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Składniki masy:
- 1200 g gęstego jogurtu greckiego
- 1 szklanka cukru
- 6 białek
- 2 opakowania proszku budyniowego (bezglutenowe, jeśli ciasto ma być bezglutenowe)
- szczypta soli
Dodatki:
- cukier puder
Wykonanie:
Ciasto. Foremkę prostokątną posmarować masłem i wyłożyć papierem dopieczenia. Składniki suche (mąki, kakao, proszek, gumę, cukier, sól) wymieszać. Dodać żółtko, jajka, pokrojone w kostkę masło, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę-dwie. Po tym czasie połowę ciasta włożyć do zamrażarki, a drugą część rozwałkować na wielkość foremki. Przełożyć do blaszki, posmarować rozbitym białkiem i podpiec w piekarniku rozgrzanym do 190 °C. Wystudzić. W tym czasie przygotować masę.
Masa. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania, dodawać powoli cukier. Ubijać do momentu, aż grudki cukru nie będą wyczuwalne. Zmniejszyć obroty miksera i dodać powoli proszek budyniowy. Wyłączyć mikser i powoli, delikatnie mieszając szpatułką dodać jogurt. Masę przelać na podpieczony spód, na wierzch zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Piec ok. godziny w 180 °C. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.