Śledzie w aromatycznym oleju orzechowym z cebulką, pikantna papryką i miodem, to moja propozycja na stół wigilijny.
Składniki:
- 4 filety śledziowe
- 2 szalotki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- sok wyciśnięty z połowy limonki
- olej z orzechów włoskich do zalania śledzi (ok. 1/2 szklanki)
- 2 gałązki rozmarynu
Wykonanie:
Śledzie pokroić w paski. Szalotki w drobną kostkę. Wymieszać miód, paprykę, szalotki i sok wyciśnięty z limonki. W słoiku układać warstwy śledzi przekładając mieszanką miodową. Na wierzch położyć lekko posiekane orzechy i kawałki rozmarynu. Zalać olejem z orzechów. Odstawić na kilka dni do lodówki.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Z ulotki Makro.
Inne dania ze śledzi:
1 thoughts on “Śledzie w orzechach”