Śledzie w orzechach

Śledzie w aromatycznym oleju orzechowym z cebulką, pikantna papryką i miodem, to moja propozycja na stół wigilijny.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Składniki:

  • 4 filety śledziowe 
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść orzechów włoskich 
  • 2 łyżki miodu
  • sok wyciśnięty z połowy limonki
  • olej z orzechów włoskich do zalania śledzi (ok. 1/2 szklanki)
  • 2 gałązki rozmarynu

Wykonanie:

Śledzie pokroić w paski. Szalotki w drobną kostkę. Wymieszać miód, paprykę, szalotki i sok wyciśnięty z limonki. W słoiku układać warstwy śledzi przekładając mieszanką miodową. Na wierzch położyć lekko posiekane orzechy i kawałki rozmarynu. Zalać olejem z orzechów. Odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

śledzie w orzechach_śledzie marynowane_śledzie na wigilię

Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!

              

drukuj

1 thoughts on “Śledzie w orzechach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.