Drożdżowe, maślane bułeczki z cynamonem i kardamonem Norwegowie pieką na dzień św. Łucji (czyli na 13.12.). Bułki są przesmaczne i dodatkowo otulają dom cudownym zapachem.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki
- 7,5 dag masła
- 0,25 l mleka (szklanka)
- 1/4 szklanki cukru
- 2,5 dag drożdży
- 1 łyżeczka kardamonu (najlepiej świeżo utłuczonego)
- szczypta soli
Do posmarowania bułek:
- 5 dag masła
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko wymieszane z łyżką mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka grubego cukru
Wykonanie:
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru (po chwili rozpuszczą się), dodać łyżkę letniego mleka i odstawić do wyrośnięcia.
Masło rozpuścić, dodać pozostałe mleko i całość ochłodzić do temperatury pokojowej. Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, kardamon, sól, mleko z masłem i wyrośnięte drożdże. Ciasto wyrobić (aż będzie gładkie i elastyczne). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zawinąć w rulon i pokroić w 3 cm kawałki. Bułki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać grubym cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte piec w piekarniku rozgrzanym do 250 °C ok. 10 minut.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Ze starego miesięcznika “Kuchnia” (jeszcze z lat 90).
Inne pachnące drożdżówki: