Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia – dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:

  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn – do wyboru)

Wykonanie:

Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.

Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.

Smacznego :).

Znajdź mnie na fb.

Przepis Macieja Kuronia z książki “Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się”.

Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu:

kulebiak z kapustą kiszoną i grzybami_ciasto wytrawne_Boże Narodzenie  paszteciki krucho-drożdżowe z pieczarkami_finger food_przepisy na piknik  uszka_uszka z mięsem_uszka z grzybami_kuchnia polska_dania na Boże Narodzenie  knysze z cebulą_drożdżowe paszteciki_drożdżowe pierożki  krokiety z kapustą i grzybami_krokiety bezgutenowe_naleśniki z ciecierzycy_danie na Wigilię wytrawne babeczki z nadzieniem pieczarkowym_słone babeczki_kruche babeczki  krokiety orzechowe_dodatki do barszczu_przystawka_dania na Boże Narodzenie  Zawijas krucho-drożdżowy z pieczarkami_wytrawna rolada z pieczarkami_przepisy na babski wieczór

drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.