Krokiety ziemniaczane

Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia – dodatek do dipów, sałatek.

krokiety ziemniaczane_krokiety do barszczu_dodatek do zup czystych_przepisy na Boże Narodzenie

Składniki:
  • 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
  • ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
  • 100 g masła
  • sól
  • żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
  • ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn – do wyboru)
Wykonanie: Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor. Paluszki są najlepsze pierwszego dnia. Smacznego :). Znajdź mnie na fb. Przepis Macieja Kuronia z książki “Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się”. Jeśli któryś z przepisów spodobał Ci się, jeśli podoba Ci się moja praca, jeśli chcesz wspierać mój blog, postawić mi wirtualną kawę. Kliknij poniższy banerek i przekonaj się, że to proste!
drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.