Krokiety ziemniaczane świetny dodatek do świątecznego barszczu, czystej zupy grzybowej, wigilijnej zupy rybnej, a poza okresem Bożego Narodzenia – dodatek do dipów, sałatek.
Składniki:
- 500 g ugotowanych w mundurkach i obranych ziemniaków (najlepiej takich jak na kopytka, czyli suchych)
- ok. 3 szklanek mąki (jeśli ziemniaki są suche, mniej) użyłam mąki ryżowej, ale w oryginalnym przepisie była pszenna
- 100 g masła
- sól
- żółtko wymieszane z łyżką mleka do posmarowania krokietów
- ew. dodatki (czarnuszka, tłuczony pieprz, kminek, sezam, mak, gruba sól, rozmaryn – do wyboru)
Wykonanie:
Z ziemniaków, masła, mąki i soli zagnieść ciasto. Formować krokiety o długości 7 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, ew. posypać wybranym dodatkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 °C na złoty kolor.
Paluszki są najlepsze pierwszego dnia.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Przepis Macieja Kuronia z książki “Przyjęcia, czyli stoliczku nakryj się”.
Inne przepisy na dodatki do świątecznego barszczu: