O te ciastka dzieciątko męczyło mnie od dłuższego czasu. Najpierw myślałam o ciastkach gryczanych (jak TE), ale oreo gryczane jakoś tak nie pasowało mi. Na święta zrobiłam mazurek krówkowy na spodzie kakaowym, bezglutenowym. Spód okazał się pyszny, nie za słodki i to on posłużył mi jako baza ciastek. A nadzienie? Groszkowe, mleczne…pyszne :). Markizy zagościły w naszym domu na dobre. Teraz także w wersji białej (ciasto według TEGO przepisu).
Pyszny prezent na Dzień Ojca.
Składniki:
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka gumy guar
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 200 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 2 łyżki gęstego jogurtu lub kwaśnej śmietany
Masa:
- 200 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 1-2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowego)
- 1 szklanka mleka w proszku
Wykonanie:
Ciastka. Wymieszać składniki suche (mąki: kukurydzianą, ryżową, ziemniaczaną, kakao), gumę guar, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy). Dodać pokrojone w kostkę masło, jajka, żółtko, śmietanę/jogurt. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-60 minut.
Ciasto wałkować (dość cienko) partiami. Wykrawać ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 °C (ok.12 minut, ale trzeba pilnować, by nie przypalić ciastek).
Masa. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jasną puszystą masę. Dodać mleko w proszku, wymieszać.
Masą przekładać ciastka (skleić po dwa).
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne bezglutenowe ciasteczka i inne drobiazgi: