Błyskawiczny i łatwy deser na walentynki z książki “Dwóch Łakomych Włochów”. Czekolada, kropla amaretto (raczej taka spora), to doskonały duet na romantyczne chwile.
Składniki:
- 500 ml mleka
- 15 g mąki pszennej (u mnie ziemniaczana)
- 30 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- 80 ml amaretto
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 30 g rozkruszonych ciasteczek migdałowych
- ew. wiśnie w rumie
Wykonanie:
Wanilię rozciąć, wyjąć nasionka. 3/4 mleka zagotować z wanilią (ziarenkami i laską). W pozostałym mleku rozmieszać mąkę i cukier. Wyjąć wanilię, wlać rozmieszaną mąkę z cukrem i podgrzewać na małym ogniu nieustannie mieszając, by nie powstały grudki. Wmieszać likier i kontynuować ubijanie, do zgęstnienia masy (nie zagotować!). Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę i masło, wymieszać do połączenia składników (na gładki i aksamitny krem).
Przełożyć do pucharków, posypać ciasteczkami migdałowymi i ew, dodać wiśnie.
Smacznego :).
Znajdź mnie na fb.
Inne desery na walentynki: